Workshops: van het beveiligen van je eigen mailbox tot het inbreken op openbare camera’s

Op het PiPCongres2014 heb je de keuze uit een vijftal verschillende workshops die ieder een ander aspect van ons thema Privacy & Veiligheid belichten. Alle workshops zullen in beide workshoprondes worden gegeven.

Martijn Sprengers (KPMG): Demonstratie: ‘Hoe hack je de Fortune500 bedrijven?’

Hoe moeilijk is het eigenlijk om bij de meest geheime gegevens van een bedrijf als Shell te komen? In deze workshop laat Martijn Sprengers, ICT-advisor bij KPMG, zien hoe hij de bedrijfsbeveiliging van de allergrootste bedrijven ter wereld test. Normaal gesproken zijn bedrijven niet blij met inbrekende hackers, maar in zijn werkzaamheden voor KPMG wordt Sprengers juist gevraagd om alles te doen wat in zijn macht ligt om binnen te komen in allerlei beveiligde omgevingen (zowel fysiek als digitaal).

In deze workshop zal Sprengers een demonstratie geven van zijn hackwerkzaamheden en uitleggen op welke manier deze uiteindelijk bijdragen aan de beveiliging van allerlei gevoelige informatie.

Bekijk dit filmpje om een beeld te krijgen van de werkzaamheden van Sprengers:

Thomas van der Valk (Europees Parlement): Privacywetgeving in de EU

Thomas van der ValkHoe spelen ze in Brussel eigenlijk in op onze zorgen over privacy en veiligheid? Thomas van der Valk is beleidsassistent voor D66-lijsttrekker Sophie in ’t Veld in het Europees Parlement en kan alles vertellen over de huidige privacywetgeving op Europees niveau. Samen met de D66-fractie is hij waakzaam dat de Europese en nationale instituties niet zomaar allerlei gegevens over hun burgers kunnen opslaan.

In deze workshop geeft van der Valk een overzicht van de huidige privacywetgeving in de EU en geeft daarbij  vooral aan waar nog ruimte is voor verbetering.

Benedikt Woppel: ‘Op safari over het net: inbreken op openbare camera’s’

Ga mee op safari over het net met Benedikt Woppel en ontdek welke gevaren op de loer liggen. In deze workshop krijg je een introductie over de beveiligingslekken op het internet en laat Woppel onder andere zien hoe je kunt inbreken op camera’s die hangen in openbare ruimtes. Dat klinkt misschien  illegaal, maar dat is het officieel niet!

Je wordt  uitgenodigd je smartphone mee te nemen, zodat je zelf mee kunt doen in de jacht naar een slecht beveiligde camera!

Bits of Freedom: Hoe beveilig je je eigen mailbox?

Hoe voorkom je dat er iemand meeleest met alle mailtjes die je verstuurd vanaf je persoonlijke emailadres? Na eerder op de dag een lezing te hebben gegeven, zal Rejo Zengers samen met een collega van Bits of Freedom uitleggen welke stappen je kunt zetten om de kans op meelezers zo klein mogelijk te maken. Daarnaast legt hij uit waarom het eigenlijk belangrijk dat we onze persoonlijke informatie goed afschermen. Deze workshop is  niet alleen leerzaam, maar ook erg nuttig!

BitsofFreedom

Casper van Vliet (Montesquieu Instituut): Inzicht in besluitvorming EU aan de hand van de Europese monitor

Hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk, het maken van privacywetgeving? In deze workshop zal Casper van Vliet van het Montesquieu Instituut bespreken hoe besluitvorming werkt op Europees niveau, met daarbij specifiek de privacyregelgeving in het achterhoofd. Aan de hand van de websites EuropaNu en de Europese Monitor neemt hij je mee langs de verschillende stappen in het besluitvormings- en wetgevingsproces in de Europese Unie. Een interessante workshop voor iedere politicoloog die geïnteresseerd is in de Europese Unie.

Montesqeui-Instituut

Advertenties